Wat mindfulness voor mij betekent

Grappig is dat toch, dat heel veel mensen denken dat als je mindfulnesstrainer bent, zoals ik dus ;-), dat je het dan allemaal wel weet zo langzamerhand en volledig verlicht en ontspannen door het leven gaat. Nou, echt niet!
Ik zal je een paar voorbeelden geven uit mijn leven wat er bij mij gebeurt en hoe mindfulness mij helpt:

Fanatiek zwoegen achter de grasmaaier, daar ben ik toevallig erg goed in. Ik merk het als ik last krijg van mijn rug en chagrijnig word en weet inmiddels ook dat het nergens voor nodig is. Ik kan mijn tempo en intentie makkelijk aanpassen. Ik krijg meer plezier in grasmaaien en wordt nog effectiever ook.

Ik merkte deze week dat ik me opgejaagd voelde. Toen ik stilstond bij dat gevoel besefte ik dat ik me heel erg bezig hield met het idee dat ik moet zorgen dat onze tuin op orde is voor we op vakantie gaan. Ik vroeg me: Is dat echt nodig? Conclusie: helemaal niet! Sterker nog, het is eeuwig zonde om daar tijd en energie aan te besteden, ik kan er naderhand niet eens van genieten en als ik thuis kom is de tuin sowieso ontploft. Ik kon het idee loslaten en ontspannen daardoor.

Ik hou ervan om mensen te helpen en voor ze te zorgen. Soms schiet ik een tikkie door… Als ik tijdens een gesprek merk dat ik met mijn lijf voorover neig, de spanning voel in mijn nek en kaken realiseer ik me dat ik teveel mijn best doe, problemen voor een ander op wil lossen terwijl ik dat helemaal niet kan. Dan weet ik weer dat ik achterover kan leunen, ontspannen en er alleen maar hoef te zijn en te luisteren. En dat dat goed genoeg is.

Ik kan heel stoer een daadkrachtig overkomen. Dat kan ik ook echt zijn, maar soms voelt het van binnen heel anders… Als ik herken dat ik me zo voordoe terwijl mijn hart bonst omdat ik geschrokken ben of iets me raakt helpt het me om te zeggen hoe het echt zit. Dan voel ik me rustig worden en vaak ontstaat er een veel opener en ontspannen contact met de ander.

Ik kan eindeloos blijven aanvullen met voorbeelden. Mindful leven is een voortdurende ontwikkeling waardoor ik steeds tot nieuwe inzichten kom en ontdekkingen doe. Het vraagt om onderhoud en discipline, ik ben nooit klaar. Mijn leven heeft ook nog gewoon z’n ups en downs, net als iedereen. Waarom doe ik het dan eigenlijk, zou je je kunnen afvragen…
Mindfulness heeft mij ook veel opgeleverd: Ik voel me rustiger, meer ontspannen en evenwichtiger. Ik heb flink wat pit, maar kan beter tot 10 tellen en geduld opbrengen (zeggen ook mijn kinderen ;-)). En door mindfulness sta ik steeds weer stil bij: Wat houdt me bezig? Met welke intentie doe ik dingen? Wat raakt me? Klopt het wat ik doe?
Dit helpt me vervolgens om bewust keuzes te maken; stoppen? doorgaan? afwachten? veranderen? blijven? weggaan? spreken? stil zijn? luisteren? negeren?
Op deze manier blijf ik de verantwoordelijkheid dragen voor mijn eigen leven, voor mijn eigen welzijn en geluk. En ik kan me geen ander leven voorstellen dat meer vervullend is dan zo.