Bezinningsochtenden

In kerken, moskee├źn, synagoges en andere gebedsruimtes hangt een bijzondere sfeer. Vaak word je er vanzelf stil en ingetogen. Vroeger kwamen mensen hier wekelijks, maar tegenwoordig is dat veel minder. Daardoor valt ook een terugkerend moment van inkeer en bezinning weg. Veel mensen missen zo’n moment. Ik ook.

Sommige mensen vinden rust en stilte in de natuur. Dat kan ook op de plek waar wij wonen. Je hoort de wind in de bomen en meer vogels dan auto’s, dat zegt bijna iedereen die hier komt. Het is een verademing in de drukte en het hectische leven van veel mensen. Maar onze plek is geen garantie. Frank en ik zijn heel goed in druk zijn en hard werken waardoor we de rust en stilte kwijtraken in onszelf en de wind en de vogels niet meer horen.


In het voorjaar 2023 legde ik met hulp van mijn zoon en een paar vriendinnen een spiraal aan. Het is een hele bijzondere plek geworden. Sindsdien lopen Frank en ik iedere zondagochtend deze spiraal. Rustig en in stilte, mijmerend, met een vraag die ons bezig houdt of met een kaarsje. Soms met gasten en bijna altijd een paar kippen en onze katten. Naderhand drinken we koffie en vertellen we elkaar hoe het was. Het is een heel dierbaar moment in onze week.

Een spiraal is een eenvoudige variant van een labyrint. Je vindt ze in vloeren van oude kerken en buiten op stille plekken, gemaaid in gras, gelegd met stenen of kaarsen. Het is een oeroud symbool en ondersteund bij inkeer en bezinning. 

Wil jij dit ook?

Onze plek en ons wekelijkse ritueel brachten mij op het idee om bezinnings-ochtenden te organiseren. Heb je zin om mee te doen?

We beginnen met rek, strek en -losschud oefeningen, gevolgd door een meditatie. Daarna lopen we de spiraal. De ene keer met een gezamenlijk thema, een andere keer met een persoonlijke vraag of iets waar je een kaarsje voor aan wil steken. Met een kop koffie of thee praten we naderhand na of mijmeren verder, starend over de weilanden of in de vlammen van een vuurtje.

Praktisch:
Data: volgen nog
Tijden: 10:00-12:00u
Kosten: 25,-
Dit is inclusief koffie, thee en lekkers

Locatie: Jurdensdijk 2, de Heurne

Aanmelden: kan per mail: blok.greet@gmail.com of door te bellen: 06-22966043

Aantal deelnemers: max. 6


THUIS
Vind een stoel en trek je haast uit
hang haar traag over de leuning
naast je deadlines en gedoe

leeg je hoofd en leg de wereld
aan je voeten, laat maar liggen
kom je later wel aan toe

maak jezelf een poosje kwijt

neem een koffie
en DE tijd

Judith Nieken