Bezinningsdagen

Frank, mijn man en ik hebben een heel fijn wekelijks ritueel. Iedere zondagochtend lopen we de spiraal die ik heb aangelegd op ons terrein. We beginnen met lichaamswerk, laten een vraag of iets wat ons bezig houdt opborrelen en dat nemen mee de spiraal in. We lopen rustig en in stilte de weg naar binnen, vaak in gezelschap van onze katten en een paar kippen. In het midden staan we stil, soms steken we een kaarsje aan en mijmeren nog wat. Op ons eigen moment lopen we weer naar buiten. Daarna zetten we een kop koffie, zoeken een fijn plekje en vertellen elkaar wat we hebben beleefd en ontdekt. 

Het is een heel eenvoudig ritueel, maar zo belangrijk voor ons. In ons dagelijkse leven zijn we druk met werk, klussen en allerlei andere dingen en voor we het weten verliezen we het diepere contact met onszelf en met elkaar. Dit ritueel, inmiddels een routine, helpt ons om te vertragen, stil te worden en te ontspannen. Hierdoor voelen we meer, onze diepte, onze ziel en hoe het echt met ons is. Ik kan een hele hoop missen in mijn leven, maar dit voor geen goud. 

Wil jij dit ook?
Om je de rijkdom van de spiraal te laten ervaren organiseer ik bezinningsdagen. Dagen met meditatie, lichaamswerk, het lopen van de spiraal, uitwisselen van ervaringen aangevuld met creatieve opdrachten of het zingen van een mantra, dat zal per keer verschillen. We zijn deze dagen in stilte (behalve als we ervaringen uitwisselen).

Gedurende de dag is er en tijd om te mijmeren. Je kan hier wandelen, bij een vuurtje zitten, schommelen onder de walnoot, staren over de weilanden en als het lekker weer is een dutje doen in de hangmat.

Verder is er koffie, thee met wat lekkers en een heerlijke gezonde lunch.

Over de spiraal
Een spiraal is een eenvoudige variant van een labyrint. Je vindt ze in vloeren van oude kerken en buiten op stille plekken, gemaaid in gras, gelegd met stenen of kaarsen. Het is een oeroud symbool en ondersteund bij inkeer en bezinning. 

Onze spiraal heb ik (met hulp van mijn zoon en vriendinnen) aangelegd van restmateriaal van ons terrein, dakpannen, stenen, brokken beton, puin en tuinafval. In compost van eigen composthoop heb ik er vervolgens kruiden, wilde bloemen en eetbare planten in gezaaid en gepoot. Ik had geen plan, geen vast ontwerp, de lijn van de spiraal was de basis, de rest ontstond intuïtief. Geen stukje is hetzelfde, ook vanwege het verstrijken van de jaargetijden. Er wordt gezaaid, geoogst er groeit en bloeit en er sterft af, in de spiraal en ook in onszelf. 

Praktisch:
Data: vrijdagen 2024: 01-03, 12-04 en 07-06
Tijden: 10:00-16:00u
Kosten: per keer 75,-, voor de hele serie 210,-
Dit is inclusief de lunch, koffie, thee en lekkers

Locatie: Jurdensdijk 2, de Heurne

Aanmelden: kan per mail: blok.greet@gmail.com of door te bellen: 06-22966043

Aantal deelnemers: min. 4, max. 6


THUIS
Vind een stoel en trek je haast uit
hang haar traag over de leuning
naast je deadlines en gedoe

leeg je hoofd en leg de wereld
aan je voeten, laat maar liggen
kom je later wel aan toe

maak jezelf een poosje kwijt

neem een koffie
en DE tijd

Judith Nieken