Over mij

“Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive and then go do that. Because what the world needs is people who come alive!” (Howard Thurman)

Mijn werk
In mijn werk begeleid ik mensen op verschillende manieren in hun persoonlijke ontwikkeling, in het steeds vrijer worden en meer wie ze van nature zijn. Ik hou van echt contact, van openheid en eerlijkheid, ook over de meest schaamtevolle gevoelens en gedachten. Ik ervaar steeds weer dat als alles er mag zijn, er bevrijding en ontspanning plaatsvindt en dat er ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden. Het geeft mij veel voldoening mensen te begeleiden en bij te staan in dit proces.

De methodes waarvan ik gebruik maak zijn lichaamswerk, massage, stem en zang, spel, meditatie en mindfulness.
Ik werk met mensen individueel en in groepen.

Over wie ik ben, wat me gevormd heeft en waar ik vandaan kom:

Nest van herkomst
Ik ben oudste dochter uit een gezin met 7 kinderen. Ik kom uit een onderwijsnest. Net als mijn ouders en grootouders heb ik in het onderwijs gewerkt. De liefde voor muziek en samen zingen heb ik van mijn vader, opa en overgrootvader. Zij waren musici en dirigenten. Ik heb het lang ontkend, maar spiritualiteit (of hoe je het maar noemen wilt), liefde voor oude tradities, rituelen en symbolen, heb ik van mijn moeder. Zij is een heel religieuze joodse vrouw. Ik geef het vorm op mijn eigen wijze.

Thuis
Ik woon in Amersfoort, samen met Frank, mijn man en poes Moos. Mijn 3 kinderen zijn inmiddels volwassen en uitgevlogen. Ik deel mijn huis en mijn leven graag met anderen, ik hou van samen eten, rond een vuur zitten en van samen zingen.

Israël
Israël is mijn tweede thuis. Ik heb er van mijn 11-20e levensjaar in een kleine nederzetting gewoond. Ik hou van het land en de mensen die er wonen met alles wat daar speelt. De oerverhalen van daar en bepaalde plaatsen raken mij diep.


Keerpunt

Toen ik 40 was werd ik verliefd op Frank en hij op mij. Het was een enorme schok, we waren beiden getrouwd. Ik realiseerde me dat ik mijn leven leefde vanuit beelden en patronen waarvan ik dacht dat het klopte en hoorde, niet vanuit wie ik werkelijk was. Sindsdien ontdek ik stap voor stap wie ik ben en is er veel veranderd in mijn leven. Met pijn in mijn hart ben ik gescheiden en inmiddels getrouwd met Frank, ik nam ontslag uit het onderwijs en werk sinds 2011 als zelfstandige.

Itip
Bij dat keerpunt  is het Itip (School voor Leven en Werk) heel waardevol en behulpzaam geweest.  Ik leerde er om behalve uit mijn hoofd, ook vanuit de rest van mijn lichaam te leven en te luisteren naar mijn hart en intuïtie. Ik heb er verschillende opleidingen gevolgd (zie onderaan) en ben er 2 jaar co-begeleider geweest.

Het leven vieren, inclusief de dood
Ik hou van het leven en alles wat er op mijn pad komt, inclusief pijn en verdriet. Frank, mijn man, zei over mij ‘jij kan echt van alles een viering maken’. Dat is zo. Zo vierden wij in 2015 met ons gezin, dat Robin ons zoontje leefde en overleed tijdens de zwangerschap. Het was heel verdrietig en een heel gelukkig moment in mijn leven. Ik voelde wat echt belangrijk voor me is, hoeveel ik van Frank en mijn kinderen hou en hoe fijn we het hebben met elkaar. Sindsdien vind ik het fijn mensen te helpen bij het natuurlijk toelaten van de dood in het leven.

Natuurvrouw
In de natuur ben ik helemaal in mijn element. Ik hou van wandelen, vooral in de bergen en in de woestijn, van wildkamperen, fik stoken, een duik in een koud bergmeer, slapen onder de sterrenhemel. Ik hou van alle seizoenen en weertypes en het natuurlijke ritme van de natuur, ook in mijzelf.

Dansen en zingen
Ik heb een beweeg- en expressie-lijf en kan in dansen en zingen helemaal mijn ei kwijt. Van krachtig, aards tot subtiel en sierlijk. Ik vind het fijn om anderen daarin mee te nemen. Vrij en als vanzelf.

Opleidingen/ trainingen
1978-1991: Pabo
2004-2006: Opleiding tot interne begeleiding in het basisonderwijs
2006-2007: Opleiding tot (kinder)Gedragsspecialist
2010-2013: 3 jarige Opleiding bij het Itip (Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie)
2010-2011: Holos masseursopleiding
2013-2014: Opleiding tot mindfulnesstrainer
2014: training tot Rots en Watertrainer
2014-2016: 2 jarige Energetische Opleiding
2016-2017: Psycho-dramatische werkvormen
2017-2018: Verschillende trajecten bij stembevrijders Jan Kortie en Sara Jens