Zingen voor liefde en verbinding

Eind maart ga ik weer naar Israël-Palestina. Het is het land waar ik thuis ben, waar ik ontzettend van hou en waar ik het ook heel moeilijk mee heb. Ondanks alle hoopvolle en prachtige initiatieven van liefde en verbinding die ik daar ken, lijkt de greep van haat en onderdrukking machtiger dan ooit. Er is zoveel trauma, zoveel pijn en verdriet, de stap om muren af te breken en elkaar te ontmoeten lijkt vooralsnog voor velen een brug te ver. Ik voel een groot verlangen om iets te betekenen in dit proces, dat ook universeel speelt. Jij ook?

Ik kan me heel goed voorstellen (en ken het zelf ook) dat veroordeling en betweterigheid op de loer liggen. We verharden dan zelf ook, maar het is het laatste wat hier nodig is! Meer dan ooit heeft dit gebied liefde en compassie nodig en mensen die, ondanks alles, met hen blijven. Hoe doen we dat in hemelsnaam, vraag je je misschien af. 

Allereerst door ons bewust te zijn dat in ieder mens, dus ook in ons, het kwade leeft en door te voelen dat daaronder diepe pijn en angst zit. Als we dat toe kunnen laten en accepteren, dan kan er verzachting en heling plaatsvinden. Zo helpen we onszelf en hebben we een sleutel in handen om anderen hierin bij te staan. 

Het is de insteek waarmee ik in Israël deel ga nemen aan ‘Gathering of the Tribes’, een ceremonie georganiseerd door Ton van der Kroon en Dvora Pearlman. Tijdens deze 3-daagse komen we als joden, moslims en christenen (of wie je ook bent) bij elkaar vanuit erkenning dat we broeders en zusters zijn van dezelfde stam. Van daaruit willen we elkaar ontmoeten, van elkaar leren en ons verbinden. Meer over deze ceremonie kan je lezen op: 

Voor mensen die vanuit Nederland bij willen dragen aan dit proces organiseer ik op zondagochtend 22 maart in Amersfoort: ‘Zingen voor liefde en verbinding’,
Het wordt een viering met meditatie, zang en een mooi ritueel waarin we ons verbinden met de liefde en compassie in onze harten. Van daaruit verbinden we ons met elkaar en met de wereld om ons heen, in het bijzonder met Israël-Palestina. 

In de viering laat ik me inspireren door het Bijbelse verhaal over de ‘strijd’ om Jericho. Ik zal kort het verhaal vertellen en iets zeggen over verschillende archetypische betekenissen die ik over dit verhaal vond. Het mooie bij dit soort rijke verhalen is dat ieder van ons zijn eigen betekenis eruit kan halen. Het lijkt me prachtig om die van elkaar te horen.

Praktische informatie:
Zondagochtend 22 maart in het Pop-Up Parkhuis, Heiligerbergerweg 187, Amersfoort
De viering is van 10:00-11:30u (ongeveer). Daarna is er alle ruimte om elkaar te ontmoeten. Er is koffie, thee met iets erbij.
Kosten zijn 20,-
Deelnemers van ‘Zing je vrij’ die het hele seizoen meedoen hoeven niks te betalen.
Aanmelden kan per mail: blok.greet@gmail.com